Το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες ενώνει τη φωνή του με το Δίκτυο Πολιτών Ιου, την Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και άλλες περιβαλλοντικές οργανώνεις και Κινήσεις Πολιτών για την αδειοδότηση που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) σε ακίνητο 566 στρ., στη θέση «Κουμπάρα-Διακοφτό-Φάρος», στη νήσο Ίο, Π.Ε. Θήρας, του φορέα «105 ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ του 2022 η επένδυση «συνιστά εκτεταμένη επέμβαση και δη οικιστική ενεργοποίηση σε περιοχή η οποία είναι εκτός σχεδίου, άθικτη και αδόμητη και συνιστά ευαίσθητο παράλιο οικοσύστημα μικρής νήσου», ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι η «έκθεση χωροταξικής θεώρησης» του επενδυτή δεν υποκαθιστά το πολεοδομικό σχέδιο που είναι υπό εκπόνηση. Παρά τη μείωση της προς δόμηση επιφάνειας από το αρχικό σχέδιο, η νομολογία του ΣΤΕ παραμένει ισχυρή και εφαρμοστέα και στη συγκεκριμένη πρόταση επένδυσης.
Το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες υποστηρίζει ότι η συνέχιση της άναρχης δόμησης, και μάλιστα με μεγάλης κλίμακας επενδύσεις όπως η παρούσα αλλά και οι αντίστοιχες επενδύσεις από την ίδια αλλά και άλλες εταιρείες στις Κυκλάδες, οδηγούν στην οριστική απώλεια της ταυτότητας των νησιών (μορφολογία, κλίμακα, τοπίο) και στην υποβάθμιση της κοινής τους περιουσίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη μέχρι τώρα ανάπτυξη τους.
Το Δίκτυο για βιώσιμες Κυκλάδες από την ιδρυτική του διακήρυξη επιμένει στην ανάγκη για αλλαγή-ανατροπή του υπάρχοντος αναπτυξιακού μοντέλου, υπέρ ενός άλλου με στόχο τη βιωσιμότητα που να συμπεριλαμβάνει εκτός από μια οικονομία που συνεχίζει να παράγει, μια κοινωνία δικαιότερη και συνεκτική και ένα υγιές περιβάλλον. Ως προς τον τουρισμό, που θα αποτελεί πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας, αλλά όχι το μόνο, θα πρέπει να προκριθεί ένα μοντέλο του οποίου τα πρότυπα θα λαμβάνουν υπ’ όψη την κλίμακα των νησιών, τους διαθέσιμους πόρους, την ιδιοπροσωπία των τοπικών κοινοτήτων. Ένα μοντέλο που θα προσφέρει ευζωία & ευεξία για επισκέπτες και κατοίκους μέσα από την ανάδειξη των τοπικών πόρων (τουρισμός εμπειρίας).
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τους περιφερειακούς συμβούλους να μην εγκρίνουν τη συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση και να εργαστούν με τη τοπική κοινωνία, την επιχειρηματική κοινότητα, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για να συνδιαμορφώσουμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης για τα νησιά μας.
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Περισσότερα για Κουμπάρα-Διακοφτό στο site του Save Ios